Mielone w lekkim sosie biją na głowę tradycyjne. Są lżejsze dla żołądka, a robi się je ekspresowo

Dodano:
Kotlety mielone z sosem Źródło: Shutterstock / Pawel Michalowski
Gdy myślę o szybkim obiedzie, często robię kotlety mielone. Jednak nie te klasyczne, a o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Zachwycają lekkością, soczystością i prostotą wykonania. Przygotujcie je choć raz, a będziecie do nich wracać.

Kotlety mielone są bardzo smaczne, ale mają też kilka wad. Przez panierowanie w tartej bułce i smażenie stają się ciężkostrawne i kaloryczne. Dość łatwo też wysychają i nie bardzo nadają się do odgrzewania. Wystarczy jednak nieco zmienić recepturę, by wyeliminować te problemy. Poznajcie mój prosty sposób na mielone w zdrowszej i smaczniejszej wersji.

Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?

Kotlety mielone zazwyczaj robi się z mięsa wieprzowego. To dlatego, by były bardziej soczyste. Wieprzowina zawiera bowiem sporo tłuszczu, który zwiększa wilgotność potrawy. Gdy jednak dusicie kotlety mielone w sosie, problem z ich wysychaniem znika. Sos doskonale bowiem je nawilża. Mielone w lekkim sosie możecie więc zrobić także z chudszego mięsa, np. drobiowego czy wieprzowo-wołowego.

Jak zrobić kotlety mielone w lekkim sosie?

Kotlety mielone w lekkim sosie robi się podobnie, jak klasyczne. Z tą różnicą, że nie panieruje się ich w tartej bułce, a jedynie lekko oprósza mąką. Po zrumienieniu na patelni kotlety należy podlać niedużą ilością gorącej wody i dusić pod przykryciem. W ten sposób szybko zmiękną i będą niezwykle soczyste.

Przepis: Kotlety mielone w lekkim sosie

Te kotlety mielone są pyszne i soczyste, bo są duszone w naturalnym, lekkim sosie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa np. indyczego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsnej masyKajzerkę namocz w wodzie lub mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa. Do mięsa dodaj też jajko, trochę suszonej bazylii i sporą ilość soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj do niej 1-2 łyżki tartej bułki.
  2. Obsmażanie i duszenie kotletówZ mięsnej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, by się zrumieniły. Potem podlej je odrobiną gorącej wody, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut. W ten sposób powstanie lekki sos, który wystarczy doprawić do smaku.

Z czym podać kotlety mielone w lekkim sosie?

Mielone w lekkim sosie aż proszą się, by podać je z dodatkami, które potrzebują nawilżenia. Świetnie będą smakować z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną lub gryczaną. Można je też zaserwować z gotowanymi ziemniakami lub z kopytkami. Sos doda całości smaku i soczystości. Do tego dania idealnie będą pasować buraczki na ciepło czy marchewka duszona z groszkiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...